keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Parantelua

Perinteinen turistiripulihan se tauti taisi silti olla, pakki meni sekaisin aikalailla heti viime kirjoituksen jälkeen. Kuume ja lihassäryt on onneks hävinneet, joten huomenna pääsee taas aktivoitumaan.

Nopeasta paranemisesta täytyy myös kiittää guesthousen Mamaa, joka on päivittäin kiikuttanut eteeni banaanipannukakkuja, nasi gorengia, teetä ja kahta erilaista lääkettä! Toinen tableteista oli imodiumia vastaavaa, ja toinen (nimeltään bodrex) sisälsi panadolin,duactin ja resilarin vaikuttavia aineita... Ei siis varsinaisesti mikään vatsataudin lääke mutta ajatus lienee tärkein!

Ajattelin piakkoin palata takaisin Balin saarelle ja tutkia sitä tarkemmin, sillä en halua vielä tuomita koko saarta etelä-Balin turistisoituneimpien paikkojen perusteella! Tänne Lombokillehan tulin lautalla, mutta voi olla että laiskuuksissani otan flygarin takaisin.. Hinta on lähes sama. Katsotaan nyt.

Yhtenä päivänä kävin pyörimässä Are Golingin kylässä, tarkoituksena oli kipaista sen vieressä olevalle pikku mäelle katselemaan maisemia. Paikka oli merkattu netistä löytyneeseen karttaan maininnalla "Beautiful scenery".Polun alku löytyikin helposti, mutta puolimatkassa ylös se loppui ja edessä oli kaulaan asti ulottuvaa piikkipensasta. Ilmeisesti ei hetkeen siellä oltu visiteerattu. Yritin runnoa piikkipuskista läpi mutta yritys osoittautui mahdottomaksi ilman pitkälahkeisia housuja, paitaa ja viidakkoveistä...

Alas könytessä törmäsin kyläläiseen Alexiin, joka ihmetteli puskien seasta ilmestynyttä verinaarmuilla olevaa hullua turistia. Alex on maanviljelijä kuten monet muutkin täällä. Sivuduuninaan hän kertoi kaivavansa kultaa mäeltä josta juuri olin tullut alas. Hän lupautuikin näyttämään kaivuukuoppaansa, jos tulen uudestaan käymään.

Tämä kullankaivuubuumi alkoi n. 4 vuotta sitten. Kultaesiintymät eivät ole mitenkään poikkeuksellisen runsaita ( muutenhan suuryritykset olisivat täällä jo), mutta kuitenkin riittäviä siihen että osa paikallisista on valmiita lähtemään tuohon erittäin rankkaan työhön toiveena osua isompaan esiintymään. Tämän lisäksi kullan erotteluun malmista käytetään melko alkukantaista laitteistoa ja myrkyllisiä kemikaaleja (netistä löytyneen tiedon mukaan elohopeaa ja syanidia). Lienee melko selvää että näissä oloissa nuo myrkyt päätyvät ravintoketjuun ennemmin tai myöhemmin... Touhuhan on tietysti laitonta, mutta se ei näytä tässä maassa muutenkaan olevan suuri este asioille. (korruptoituneet poliisit ja koko järjestelmä).

Hyvä puoli (minun näkökulmastani tietysti) näissä myrkyissä ja hämärätouhuissa on se että ne vähentävät suurten hotelli yms. sijoittajien halua investoida tänne, mikä puolestaan pitää tätä upeaa rannikkoa vielä toistaiseksi lähes koskemattomassa tilassaan..

ps. Käytössä on nykyään paikallinen liittymä, numero +62813 3976 7169

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti